TAIDE ULKOILEE?

”Ja kaikki oli ihanasti rempallaan…”

Mitä syntyy, kun ikäihmisten parissa työskentelevä Sinikka Lumiluoto eli klovni Mona ja Kuopion kaupungin hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen kohtaavat? No hauskaahan siitä syntyy – ja keskustelua taiteesta.

taideulkoileenenällä

Värikkääseen hame-asuun pukeutunut klovni Mona kohtaa käytävällä useita tuttuja kävellessään ikäihmisten hoivapalvelukeskuksessa, kuopiolaisessa Mäntykampuksen yksikössä. Kahden vuoden ajan Kuopion kaupungin yhteisötaiteilijana toiminut Mona eli Sinikka Lumiluoto hyödyntää työssään improvisaatiota ja klovneriaa. Lumiluodon mielestä parasta on tilanteiden ennakoimattomuus.

Se, että tulee yllätetyksi. Jokaisessa ihmisessä on yllättäviä puolia. On ihanaa, jos voi innostaa ihmistä jakamaan itsestään jotakin sellaista, mikä ei muuten pääse esiin. Kuopiossa ollaan rohkeita ja innostuneita kokeilemaan erilaisia juttuja kulttuurisessa vanhustyössä, Tarinateatterissakin toimiva klovni nauraa.

Taiteen ulkoiluttamiseen kutsuttu kaupunginvaltuutettu ja hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen antaa osastokierroksen jälkeen Lumiluodolle palautetta:

– Minusta oli kiva katsoa, miten sinut otettiin vastaan – hehän olivat aivan onnessaan, että tulit. Oikein lämmin vastaanotto!

taideulkoilee33nenänen

Osastolla saatiin muun muassa kuulla Kauko Käyhkön ”Rempallaan” –laulua klovnin ja asukkaan yhteisenä esityksenä. Niin ikään tanssahdeltiin ja lopulta puheenjohtaja tuli haastetuksi corona-peliin entisen kalalautakunnan jäsenen, Sakari Pirskasen (70), toimesta. Kaikkea koettua ja nähtyä pohditaan lopuksi yhteisen pöydän ääressä.

Tämäkin todisti taas kerran, että taiteella on merkitystä mielenterveydelle ja viihtyvyydelle. Kun saat silmät säihkymään, niin se on jo saavutus, Pekka Niiranen kommentoi ja tiedustelee Lumiluodolta, miten tämä näkee henkilökunnan roolin työssään.
Olen oppinut arvostamaan tosi paljon sitä työtä, mitä henkilökunta tekee, Lumiluoto painottaa ja toteaa myös, että hoivapalvelukeskus on usein ihmisen viimeinen koti.

taideulkoilee.kuopio

Mäntykampuksella työskentelevä palveluesimies Heli Kekäläinen toteaa Lumiluodon harjoittaman klovnerian olevan erilaista ja hauskaa, mikä on omiaan herättämään myös muistisairaiden mielenkiinnon.

Ihmisiä hymyilyttää ja muistisairaat jaksavat olla tilanteessa mukana yllättävän hyvin eli keskittyvät, mikä vähentää levottomuutta ja käytösoireita.

Kekäläisen mielestä klovnin läsnäolo paitsi avaa keskustelua, myös luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Teksti ja kuvat: Anna Vepsä

Vastaa

Your email address will not be published.

*