TAIDE ULKOILEE?

Kauppakeskus täyttyi taiteesta ja käsitöistä

Lauantaina 19. maaliskuuta taide, käsityöt ja yhdessä tekeminen valtasivat Kauppakeskus Elon. Kauppakeskuksessa sijaitsevan Ylöjärven kunnan Terveys- ja perhekioskin läheisyydessä oli useita toimintapisteitä, joissa kuka tahansa pääsi osallistumaan yhteisölliseen taiteen ja käsitöiden tekemiseen. Päivän aikana sai tehdä veistoksia matonkuteista, kirjoa villakangasta, tehdä varjoteatteria ja paljon muuta ammattilaisten opastuksella.

Päivän toteuttamiseen osallistui ilahduttava määrä paikallisia taide- ja käsityötoimijoita. Osallistujia päivä keräsi yli 200 henkeä. Osa oli tullut paikalle tapahtumaa varten, mutta moni osui paikalle ostosreissun keskellä yllättyen iloisesti. 6-vuotias Milla ja 9-vuotias Leevi olivat äitinsä Johannan kanssa ostoksilla ja innostuivat varjoteatteri-pisteestä.

taide ulkoilee Elossa_pienet-31

”Hienoa, että lapset saavat itse kokeilla taiteilijan opastamana varjoteatteria”, Johanna toteaa. ”Voiko tämmöisen saada myös kotiin?”, Leevi kysyy äidiltään…

Varjoteatteria, nukketeatteria ja montaa muuta taiteenlajia pääsi kokeilemaan soveltavan teatterin taitaja Anne Hyvärisen toimintapisteillä. Hyvärinen oli myös tehnyt tapahtumaan tunnelmaa luoneet katosta roikkuvat soivat meduusat, jotka johdattivat ihmisiä tapahtumapisteiden luo.

taide ulkoilee Elossa_pienet-12

”Idea oli tutustuttaa ihmisiä erilaisiin teatterin ja taiteen tekemisen muotoihin. Että kuka tahansa voi hetken käydä heittäytymässä rooliin ja jatkaa huvittuneena ja virkistyneenä eteenpäin. Eräskin mummu ja vaari yhdessä lastenlastensa kanssa eivät malttaneet millään lähteä pois kun innostuivat tekemisestä. Käsinukeissa on jotain sellaista, että ihmiset alkavat heti kertomaan tarinoita niiden avulla, kun saavat ne käsiinsä”, Hyvärinen kertoo.

Kuva-artesaani ja kuvataiteilija Tuulia Savelan pisteellä tehtiin majoja kietomalla ja punomalla matonkuteita harjateräksiseen runkoon. Savelan mukaan tapahtuma oli hyvää vastapainoa työhuoneessa työskentelylle.

taide ulkoilee Elossa_pienet-4

”Minulle taide on väline itseni ilmaisuun, se on myös koko ajan uuden oppimista. Monet lapset tekivät kanssani majoja pitkän aikaa ja keskittyneesti ja aika moni sanoi, että samanlaisen majan voisi tehdä kotonakin. Tuntui, että osallistuminen yhteisölliseen taideteokseen oli lapsille tärkeää, sekä se että tekee jotain konkreettista käsillään.” Savela sanoo.

Ylöjärven kaupunginhallituksen jäsen Minna Sarvijärvi oli tapahtumassa sekä keskustelemassa osallistujien kanssa taiteen ja käsityön merkityksestä, että vetämässä edustamansa Parkkuun seudun kyläyhdistyksen omaa toimintapistettä.

taide ulkoilee Elossa_pienet-50

”Taide pitäisi saada lähemmäksi arkea. Täytyisi pysähdyttää ihmiset sen luo ja laittaa kännykät hetkeksi pois. Taiteen merkitys mielenterveydelle ja jaksamiselle on erittäin suuri. Voi kokea kaikkia niitä fiiliksiä, joita taiteen äärellä kokee. Taiteessa on sekin hieno puoli, että se aina herättää mielipiteitä, eikä tarvitse olla samaa mieltä. Ei tarvi tykätä kaikesta!” Sarvijärvi sanoo.

Sarvijärvi oli ehtinyt päivän aikana keskustella monen kävijän kanssa ja kerätä myös heidän toiveitaan:

”Moni kehui sitä, että ihanaa että on tällaista tarjolla ilmaiseksi! Ylipäätään esimerkiksi öljyvärit ja kurssien maksut ovat nykyään niin kalliita, että osalla ei ole niihin varaa. Tarvittaisiin monenlaista matalan kynnyksen toimintaa, joka houkuttaisi myös pidempikestoiseen toimintaan. Luokanopettajana ja maatalon emäntänä ajattelen, että käsillä tekemistä pitäisi nykyään olla enemmän. Käsittää-sanakin tulee käsillä tekemisestä.”

Tarja Järvinen on Ylöjärven perhetyön palvelujohtaja, jonka vastuulla on mm. terveys- ja perhekioskin toiminta. Kioski tarjoaa matalan kynnyksen palveluja kuten verenpaineen mittausta ja vauvatreffejä. Tänään kioskilla sai virkata kaulaliinaa ja muovailla.

taide ulkoilee Elossa_pienet-106

”Kulttuuria tulee olla tarjolla niillekin, jotka eivät muuten sitä tavoita. Mielestäni tämä on moninaista syrjäytymisen ehkäisyä. On tärkeää, että kulttuuria ja taidetta on ostarilla, koska ihmiset ovat siellä muutenkin. Tapahtumasta saa elämyksiä, yhdessäoloa, osallistumista, esteettisiä elämyksiä… Perheet kohtaavat toisiaan… Tässä on paljon aineetonta hyvinvointia, jota on vaikea mitata. Itse ajattelen, että tässä on paljon kyse lämmöstä ja hyvän mielen tuottamisesta. Hyvä leviää. Taide ja kulttuuri ovat osa ihmisen elämää, sisäänrakennettuna meihin.” Järvinen sanoo.

taide ulkoilee Elossa_pienet-19
Tapahtuma on poikinut jo jatkoaihioitakin. Kesäkuussa Terveys- ja perhekioskin lähistölle syntyy taiteen tapahtumaviikko, joka pitää sisällään monenlaisia luontoon, ympäristöön ja kierrätykseen liittyviä työpajoja ja esityksiä. Anne Hyvärinen suunnittelee parhaillaan viikon sisältöä ja intoutuu pohtimaan taiteen roolia laajemminkin:

”Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä kauppakeskuksissa. Kaupallinen maailma hallitsee meidän elämää ja sen rinnalle tarvitaan vastavoimaa, joka muistuttaa että ihminen tarvitsee muutakin: leikkiä, taidetta, ja kokeilua. Kauppakeskus voisi olla paikka, jossa saa vain olla tai nauttia taiteesta ja saada hyvinvointia yhdessä tekemisestä.”

taide ulkoilee Elossa_pienet-78

Taide ulkoilee –tapahtuman Elossa järjestivät: Ylöjärven kaupungin Terveys- ja perhekioski, Ylöjärven kaupungin kulttuuritoimi, Ylöjärven Uutiset, Anne Hyvärinen, Tuulia Savela, Eijan Kudontaputiikki, Tampereen seudun työväenopiston Ylöjärven osasto, Kuvataidekoulu Piirto, Taito Pirkanmaa ry, Taitokeskus Ylöjärvi, Näpsä-Käsityökoulu, Parkkuun seudun kyläyhdistyksen käsityöpiiri, Meidän jengi ja Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa

Teksti: Arttu Haapalainen

Valokuvat: Susanna Lyly

Vastaa

Your email address will not be published.

*