TAIDE ULKOILEE?

Koti on koti kaikille

Punkalaitumella Palvelukeskus Pakarissa järjestettiin 23. maaliskuuta kaikille avoin sanataidetapahtuma. Runoilijat ja sanataideohjaajat Anna Elina Isoaro ja Tiina Lehikoinen Sanataideyhdistys Yöstäjä ry:stä aloittivat tapahtuman runoesityksellä teemasta ”Kotona”.

”Runoesitys toimi aktivointina työpajalle, virittäytymisenä runojen maailmaan. Runojen luentaesityksen tarkoitus oli aktivoida kuulijoiden muistoja ja samalla tehdä runoutta tutuksi. Klassikoiden rinnalla luimme uudempaa runoutta, myös omia runojamme”, Lehikoinen kertoo.

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Tämän jälkeen taiteilijat ohjasivat pienryhmille järjestetyt osallistavat työpajat, joissa ikäihmiset pääsivät yhdessä tekemään runoja.

”Työpajassa taide toimi kohtaamisen välineenä. Keräsimme ihmisiltä sanoja, joista työstimme yhdessä kollektiivisen runon. Jokainen pajan osallistuja vaikutti yhdessä tehtyyn runoon, joku vain yhden sanan verran, toinen kertomalla valitsemansa sanan taustaa enemmänkin. Runo oli kiteymä kotiin liittyvistä muistoista, tunteista ja ajatuksista ja sen esittäminen yhdessä korosti taiteen kokemuksellista puolta.”

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Palvelukeskus Pakarissa on saman katon alla sekä tehostettua asumispalvelua että lyhytaikaishoitoa eli monenkuntoista väkeä. Kotihoito-toiminnasta vastaava Teija Suuniittu piti tapahtumaa Pakarille tärkeänä.

”Tapahtumalla oli meille Pakarissa iso merkitys! Se oli kohdennettu tarkasti juuri meille. Esitys oli hyvä, runot oli osattu valita niin, että ne upposivat asukkaisiin. Runoutta ei yleensä niin hirveästi kuulla tällaisissa paikoissa, se oli jotakin erilaista aika monellekin.

Työpajoissa yhdessä tekeminen oli hienoa. Vetäjät osasivat ottaa hiljaisemmatkin asiakkaat hyvin mukaan toimintaan. Kaikki lähtivät mukaan. Henkilökunnan ei tarvinnut kuin olla läsnä ja vain hiukan osallistua runon kehittämiseen. Runo on esillä yhä ja herättää keskustelua ja ylpeyttä siitä, että pystyimme yhdessä näin hienon teoksen tekemään!” Suuniittu kertoo.

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Suuniittu työstää paraikaa suunnitelmaa Kunto-Pakarin kehittämisestä. Myös kulttuuri on suunnitelmassa huomioitu.

”Kulttuurilla on voimaannuttava merkitys. Taide voi tuottaa monenlaisia asioita: iloa hetkeen, sosiaalisuutta, yhdessäoloa, aivojumppaa. Tänään saimme kaikkea tätä ja ehkä se laittoi meidät miettimään asioita uusilta kanteilta.”

Myös taiteilijoiden mukaan työpajoissa tunnelma oli innostunut ja lämminhenkinen ja koskettaviakin kohtaamisia syntyi.

”Koen, että pajoihin osallistuneet olivat vilpittömästi innostuneita teettämästämme kollektiivisesta kirjoitusharjoituksesta. Palaute oli pelkästään ilahtunutta.” Lehikoinen kertoo.

””Kotona”-teema ei tyrkyttänyt ainoastaan muistojen ympärille rakentuvan tekstin tekemistä – vanhusten kanssa työskennellessä kun muistot helposti ovat vähän liiankin itsestään selvä valinta. Osalle osallistujista oli tärkeää miettiä kodin ulottuvuuksia myös tässä hetkessä. Taiteen tekemisessä avara lähestymistapa ja taiteen luonteeseen kuuluva monitulkintaisuus mahdollistavat hyvin sen, että jokainen voi tuoda osaksi yhteisöllistä lopputulosta juuri sellaisen asian, joka itselle tuntuu tärkeältä. Runo tarjosi väylän kohdata myös kipeitä asioita menneisyydestä.” Isoaro sanoo.

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu Martti Mölsä oli tutustumassa tapahtumaan ja keskustelemassa osallistujien kanssa. Mölsä harrastaa itse öljyvärimaalausta ja tietää sitä kautta taiteeseen osallistumisen ja henkilökohtaisen kokemuksen merkityksen.

”Taide voi nostaa itsetuntoa, kun näkee oman kätensä jäljen ja huomaa, että pystyy tähänkin. Jotain samankaltaista osallistujat täälläkin kokivat, luulisin” Mölsä sanoo.

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Myös Mölsän mielestä toiminnan tulisi olla säännöllistä ja erikuntoiset ihmiset huomioivaa.

”Kyllä taide- ja kulttuuritoimintaa pitäisi palvelukeskuksissa järjestää useammin. Ihmiset kaipaavat mielekästä tekemistä ja elämyksiä arkeensa.” Mölsä sanoo.

Isoaro ja Lehikoinen ovat Sanataideyhdistys Yöstäjässä tehneet paljon erilaisten ihmisten parissa toteutuvia projekteja, joissa taiteellinen työ ja taidepedagogiikka kohtaavat.

”Koen yhteisötaiteelliset projektit olennaiseksi osaksi omaa työnkuvaani. Pidän vuorovaikutuksesta, joka yhteisen taiteen tekemisen kautta syntyy ” Isoaro sanoo ja jatkaa: ”Taide ulkoilee -projektissa on erityisen hienoa se, että taidetta viedään paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu kohtaamaan, ja sellaisille ihmisryhmille, joiden pääsy taiteen äärelle on esimerkiksi liikuntarajoitteen tai muun esteen takia vaikeaa. Taide on myös kanava löytää syvempiä merkityksiä arjen oravanpyörässä ja lohtua sekä voimaa mielettömyyden täyttämässä maailmassa.”

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Myös Lehikoisen mukaan taide voi avartaa maailmaa:

”Taiteen avulla voidaan luoda väyliä erilaisille kokemisen ja kohtaamisen tavoille. Vaikka työpajat olivat lyhyitä, mieleeni jäi monta keskustelua. Erityisesti muistan kohtaamisen rajantakaisesta Karjalasta kotoisin olevan miehen kanssa, joka muisteli, kuinka hän lapsena juoksi karkuun, kun viholliset pommittivat häntä lentokoneesta. Opin myös, että eri järvien muikut voivat olla eri värisiä. ”

Punkalaidun, palvelukeskus Pakari

Työpajoissa syntyneet runot:

 

Kodinhenki

Syysilta pirtissä

öljylampun valossa

kodikkuus

ja hiljaisuus

lämmin henki

emännän rukin ääni

 

Vehkajärvi ja Särkänlava

vanha paatti rannalla

kallis kotijärvi Karjalassa

kirkas vesi

Helsingissä kuulut muikut

nyt neulamuikut lautasella

 

Rakas paikka

Kukkaset kukkivat keväällä,

äiti tekee turvan

koti on koti kaikille lapsille

 

Kattilasta kaurapuuron tuoksu,

hyvä olla

tarhassa haukkuu koira,

kaunis piha

Rakkaus on kaunis

 

Taide ulkoilee –tapahtuman Punkalaitumella järjestivät: Palvelukeskus Pakari, Sanataideyhdistys Yöstäjä ry, Punkalaitumen kunnan kulttuuri- ja kirjastotoimi ja Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa. Kiitos kaikille!

Teksti: Arttu Haapalainen

Valokuvat: Susanna Lyly

 

 

Vastaa

Your email address will not be published.

*