TAIDE ULKOILEE?

Päivämät turkulaisittain: nukketeatteria ja uimapukukierros +70

Nukketeatteritaiteilija Roosa Halme ja yhteisömusiikkipedagogit Pia-Maria Björkman sekä Laura Perälä ovat työskennelleet nukketeatteria ja musiikkia yhdistäen turkulaisessa asuinkoti Kotikunnaassa huhtikuusta 2016 lähtien. Kyseessä on Turun lähimmäispalveluyhdistys ry:n projekti, jonka tavoitteena on tukea muistisairaan ja omaisen kohtaamista ja läheisyyttä silloin, kun yhteinen kieli on sairauden myötä jo kadonnut. Projekti toteutetaan Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Björkman ja Perälä ovat työskennelleet Kotikunnaassa vuodesta 2010 lähtien säännöllisesti lähes viikoittain.  Nyt musiikilliseen työhön on yhdistetty nukketeatterin elementtejä. Saimme nauttia maistiaisia toiminnasta Kotikunnaan vapaaehtoisten järjestämissä Päivämissä keväisenä iltapäivänä. Vapaaehtoisten järjestämissä Päivämissä kuultiin runoa ja laulua sekä nähtiin hykerryttävä muotinäytös, joka säteili juhlaeleganssia huipentuen uimapukukierrokseen. Malleina olivat Kotikunnaan aktiiviset vapaaehtoiset, joita ilman moni asia jäisi toteutumatta. Vapaaehtoiset saavat toiminnasta voimaa ja mielekästä tekemistä myös omaan päiväänsä.

VapaaehtoisetKotikunnas_Satu_aalto_jpg

Kotikunnaan vapaaehtoisten muotinäytös tarjosi eleganssia monelta vuosikymmeneltä.

Päivämien tähtivieras oli vallaton ja hellyydenkipeä Taneli-poikanukke, joka tervehti jokaista paikallaolijaa. Ilmeikäs nukke ihastutti mukanaolijoita nukketeatteritaiteilija Roosa Halmeen käsissä ja sai hymyn kaikkien kasvoille. Taneli kaapattiin mukaan myös erään asukkaan selfie-kuvaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana Turussa vuodesta 1989 toiminut Jarmo Rosenlöf nautti yllätyksellisestä ohjelmasta:

”Oli mukava saada kutsu tällaiseen iloiseen tapahtumaan. Yleensä meitä poliitikoita kutsutaan paikalle enemmänkin silloin, kun joku asia on huonosti tai kovasti toivotaan parannusta johonkin.”

 

Kotikunnas_Jarmo_Rosenlof_kuva_satu_aalto

Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf tervehti osallistujia. Tapahtuman juonsi Kotikunnaan vapaaehtoinen Aila.

Päivämien sujumista organisoi myös Helena Norokallio, Kotikunnaan projektikoordinaattori, joka iloitsi Kotikunnaan hyvästä hengestä:

”Meillä on ihan mieletön porukka täällä. Nuorille voi joskus mediasta tulla käsitys, että vanhustenhoito on ongelmien kanssa kamppailua. Meillä on kuitenkin ihan mahtava ilmapiiri täällä, vapaaehtoiset antavat kaikkensa ja meidän asukkaat lähtevät mukaan kaikkeen. Koskaan ei voi tietää, mitä hauskaa päivän aikana tapahtuu. Tämäkin tapahtuma toteutui monenlaisen improvisoinnin seurauksena, ja kaikki heittäytyivät mukaan. Asukkaiden näkeminen iloisena ja heidän saamansa elämykset antavat paljon myös henkilökunnalle.”

Myös Jarmo Rosenlöf korosti henkilökunnan jaksamisen merkitystä ja positiivista henkeä:

”Tavoitteena on, että pystyisimme suuntaamaan varoja myös enemmän tällaiseen hyvään elämään ja iloa tuottavaan toimintaan, mitä tänään täällä nähtiin. Meillä on kaupungissa muutamia rahastoja, joita voitaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa suunnata enemmän tämän kaltaiseen iloa ja yhdessäoloa lisäävään toimintaan.”

Musiikki- ja nukketeatterityöskentely jatkuu Kotikunnassa vuoden loppuun saakka. Nukketeatteritaitelija Roosa Halme on kohdannut muistisairaita pienen ja vilkkaan poikanuken sekä pehmeän ja ilmeikkään nallenuken kanssa. Nalle on saanut asukkailta monta eri nimeä, muun muassa Ressu Redford. Poikanukke on ristitty Taneli Hallantieksi, rakentajansa Laura Hallantien inspiroimana.

MiesjaPoika-satu_aalto

Roosa Halmeen nukettama Taneli-pöytänukke sai lämpimän vastaanoton. Taustalla kitarassa Pia-Maria Björkman.

Uusi taidemuoto on otettu hyvin vastaan:

”Olemme menneet nukkien kanssa asukkaiden luo ja kohdanneet asukkaita nuken sekä musiikin kautta. Nukke herää hetkessä henkiin asukkaiden lähellä. Se halaa, koskettaa ja sitä tanssitetaan ja sille puhutaan hellästi. Nuken kautta voi avata portin siihen leikin ja elämysten maailmaan, jossa lapsena toivoi, että lelut heräisivät yhtäkkiä henkiin. Taiteen kautta sekin on mahdollista!”

Teksti: Anna-Mari Rosenlöf
Kuvat: Satu Aalto

 

 

Vastaa

Your email address will not be published.

*