TAIDE ULKOILEE?

Taide + liikunta = hyvinvoiva nuori?

Raisioon avattiin vuoden 2015 marraskuussa pitkään toivottu uusi keskustan nuorisotila. Se sai nimikilpailussa nimekseen Noppa – Nuorten Oma Paras Paikka ja sijaitsee entisen kauppaopiston tiloissa. Nopan läheisyyteen sijoittuvat myös Raision teatteria ja etsivä nuorisotyö.

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian sirkusopiskelijat Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi ohjasivat Nopassa osallistavan sirkustyöpajan raisiolaisille 13–16-vuotiaille nuorille. Taiteen ulkoiluttajaksi kutsuimme Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Janne Laulumaan. Ulkoiluttajina olivat myös nuorisotyöntekijät sekä Raision museo Harkon johtaja Heli isolehto.

Työpaja aloitettiin tutustumisella. Seuraavaksi päästiin kokeilemaan jongleerausta eli sirkustermein jonkkaa. Jonkasta edettiin fyysisempiin harjoitteisiin, jotka vaativat ryhmäläisten luottamista toisiinsa. Tässä vaiheessa porukkamme hieman pieneni, mutta hyvä meno jatkui ja hikinen tunnelma tiivistyi. Rakensimme toisistamme pyramideja, lentokoneita ja jonkkarobotteja.

Raisio_Noppa3

Vahvimmat alas! Janne Laulumaa osoittautui hyväksi pyramidin perustaksi. Sirkusohjaajat Marjut ja Myrsky kannustavat.

Työpajan jälkeen pohdimme yhdessä nuorisotyöntekijöiden kanssa taiteen ja liikunnan merkitystä nuorten arjessa Aivan nuorisotilan vieressä sijaitsee Vaisaaren yläkoulu. Se on Suomen suurin yläkoulu, jossa työskentelee noin 900 oppilasta ja 70 opettajaa. Koulun kentälle on tulossa monipuolinen liikuntapuisto, jonka toivotaan houkuttelevan oppilaita ulos välituntisin. Tällä hetkellä välitunnit voi viettää sisällä koulussa. Janne Laulumaa harrastaa itse kehopainoharjoittelua eli Street Workoutia ja toivoi liikuntapuiston innostavan nuoria liikkumaan omatoimisesti myös koulupäivien aikana.

Taiteen ja kulttuurin tuominen nuorille on kiinnostavaa, mutta haastavaa. Jo pelkät sanat ”taide” ja ”kulttuuri” voivat olla innostumisen esteenä. Toisia taas liikunta ja urheilu eivät kiinnosta. Usein kysymys on myös siitä, ettei eri mahdollisuuksista ole omakohtaista kokemusta. Miten houkutella nuoret paikalle kokeilemaan erilaisia taidemuotoja?

Nopassa järjestetään bändikerhotoimintaa, musiikki-iltoja ja nuorten omia näyttelyitä on ollut esillä lähellä sijaitsevassa Raision kirjastossa. Nuorisotyössä tärkeää on rakentaa luottamusta nuorten ja ohjaajien kesken. Jo hetkeksi mukaan tuleminenkin voi olla iso asia. Monelle nuorelle sirkuksen vaatima fyysinen kosketus voi olla vaikeaa, vielä kun toimitaan sekaryhmässä, jossa on sekä tyttöjä että poikia. Luottamus syntyy pitkän ajan kuluessa, ja parhaiten toimivat pitkäkestoiset ryhmät.

Taiteella voi olla isojakin vaikutuksia nuorten itsetuntoon ja oman elämän hallintaan. Raisiossa etsivä nuorisotyötekijä on ohjannut lietolaisten, raisiolaisten ja turkulaisten nuorten työttömien kanssa masennusta käsittelevän näytelmän #Syrjäytynyt paska, joka on valittu mukaan valtakunnalliseen nuorten teatteritapahtumaan Teatrikseen Vaasassa 27–29.5.2016. Ryhmäläiset ovat saaneet draamatyöskentelyn kautta rohkeutta puhumiseen ja esilläoloon ja oman identiteetin uudelleen rakentumiseen.
Sirkustyöpaja toteutettiin yhteistyössä Eero Rantasen säätiön ja Raision nuorisopalveluiden sekä Raision museo Harkon kanssa.

Teksti: Anna-Mari Rosenlöf
Kuvat: Heli Isolehto

Vastaa

Your email address will not be published.

*