TAIDE ULKOILEE?

”Kyllä vanhanakin voi tehdä ihan kaikkea”

Taide ulkoilee -haastekampanja jatkui maaliskuun 31. päivänä Turussa. Veimme Salon kaupungin vanhuspalvelupäällikkö Hannele Lyytikäisen haastamana Riitta Suohosen Turun yliopistolta tutustumaan ikäihmisten kuvataideryhmään. Riitta työskentelee Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella professorina erityisalanaan ikääntyneisiin suuntautuva tutkimus ja opetus. Hänen tutkimustiimissään tutkitaan muun muassa hengellisyyttä, symbolista ja kulttuurista ympäristöä sekä ikääntyneiden yhteyttä luontoon, joten Riitalle  taide ja kulttuuri ovat tuttuja ikäihmisten voimavarojen tukemisessa.

Riitta Suhonen toimii Turussa kesäkuun 6.-7. järjestettävän Gerontologia 2017 -kongressin puheenjohtajana. Kongressissa esitellään myös taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksia ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjinä.

Riitta Suhonen osallistui Taide ulkoilee -haasteeseen. Riitta haastoi seuraavaan tapahtumaan Kirsi Kiviniemen, joka toimii muutosagenttina Varsinais-Suomen I & O kärkihankkeessa.

Kohteenamme on Turussa sijaitseva Mäntyrinteen vanhainkoti, joka osallistui vuonna 2013 päättyneeseen Osaattori-projektiin. Projektissa koulutettiin sekä taiteilijoita että hoitohenkilökuntaa kulttuuriseen vanhustyöhön ja taiteen käyttämiseen hoivaympäristöissä. Hankkeessa kiinnitettiin huomiota myös asumisympäristön viihtyisyyteen. Kodin sisääntuloaula on rauhallinen ja aulassa on kauniit kalusteet sekä kukkaistutukset. Osaattorin aikainen tuulikaapin lappu- ja monistetulva on tiessään. Kanttiinin vieressä taululla on kerrottu mitä kodissa tällä viikolla tapahtuu ja keitä talossa vierailee. Tällä hetkellä Mäntyrinteen vanhainkodissa tehdään Taidekori-hankkeessa kartoitusta erilaisen taidetoiminnan mahdollisuuksista olla suunnitelmallisesti osa ikäihmisten arkea.

Mantymaki

Mäntymäen vanhainkoti sijaitsee mäntymetsän keskellä muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta.

Kuvataiteilija (YAMK) Heli Vihersaari on työskennellyt reilun kolmen vuoden ajan Mäntyrinteessä toiminnanohjaajana. Hän kiertää myös muissa Turun kaupungin ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä ohjaamassa erilaisia kuvataideryhmiä. Mäntyrinteessä kokoontuu perjantaisin Helin ohjaama kuvataideryhmä, johon osallistuu asukkaita sekä Mäntyrinteestä että muista ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä. Pitkäaikaisimmat osallistujat ovat olleet mukana alusta asti. Yksi heistä on Ahti, 75, joka on aloittanut kuvataideharrastuksen sekä soittamisen vasta viime vuosina.  ”Kyllä vanhanakin voi tehdä ihan kaikkea”, Ahti toteaa ja kertoo elämänsä aikana joutuneensa kuntoutumaan monista sairauksista. Apuna on ollut nuorempana koira ja sen mukanaan tuoma metsästysharrastus, vanhempana taas soittaminen, piirtäminen ja ulkona käyminen.

Kuvataiteilija Heli Vihersaari esittelee Ahdin Rafael Wardista innoitusta saanutta teosta.

Heli Vihersaari esittelee Ahdin Rafael Wardista innoitusta saanutta teosta.

 

Ahti maalaa ja piirtää aktiivisesti päivittäin, vaikka toinen käsi ei useiden aivoinfarktien vuoksi oikein tahdo toimia. Erityisesti maisemat ja eläimet innostavat tarttumaan kynään, siveltimeen tai öljypastelliliituihin. Muut asukkaat ovat pyytäneet häntä piirtämään eläimiä huoneisiinsa. Ahti laskeskeleekin piirtäneensä viime vuosina yli 300 eläintä. Lisäksi hän soittaa kosketinsoittimia. Piirtämisen lomassa paljastuu, että Ahti ja Riitta ovat molemmat lähtöisin samalta paikkakunnalta.

Tummataustainen paperi saa kuivapastellivärit hehkumaan. Ryhmässä käytetään laadukkaita taiteilijatarvikkeita.

Tummataustainen paperi saa kuivapastellivärit hehkumaan. Ryhmässä käytetään laadukkaita taiteilijatarvikkeita.

Heli Vihersaari kannustaa ryhmäläisiä myös abstraktimpaan ilmaisuun, ”irrottelemaan”. Esikuvana on viime aikoina ollut Rafael Wardi ja hänen värinkäyttönsä. Myös muovailuvahaa on kokeiltu, mikä saa erään miespuolisen ryhmäläisen silmät tuikkimaan. Ryhmässä tutkitaan usein taiteilijoiden teoksia ja tuotantoa ja haetaan inspiraatiota valokuvista sekä lehtileikkeistä. Nyt työn alla on lähestyvän pääsiäisen teemaan sopivia aiheita. Ikkunasta näkyvä kaunis mäntymaisema on saanut ylleen lumikuorrutteen.

Krookouksia esittävä työ on tullut valmiiksi. Lopuksi Heli viimeistelee teosket hiuslakalla, jottei väri irtoa..

Krookouksia esittävä työ on tullut valmiiksi. Lopuksi Heli viimeistelee teosket hiuslakalla, jottei väri irtoa.

Taideryhmä on suosittu ja pieni kirjasto on yleensä tupaten täynnä osallistujia. Tänään on hieman hiljaisempi päivä. Jo ovella asukkaat kyselevät innoissaan, mitä tänään tehdään. Monet kaipaavat hieman rohkaisua, sillä tyhjän paperin kammo vaivaa ja luovuus voi olla aluksi lukossa. Kuivapastelliliiduilla on helppo saada jälkeä aikaan hennommillakin käsillä. Paperille piirrettyä jälkeä voi työstää helposti myös sormin. Haittapuolena on liiduista lähtevä pöly, joka sotkee helposti vaatteita. Helin innostamana monet teoksista päätyvät kehyksiin ja näytteille kirjaston lähellä olevalle seinälle. ”Kyllä kehykset tekevät taulun” ryhmäläiset nyökyttelevät.

Tällä kertaa tehtiin pääsiäisaiheisia teoksia.

Tällä kertaa tehtiin pääsiäisaiheisia teoksia.

Abstraktiin ilmaisuun uskaltautuminen ja valokuvantarkasta kuvaamisesta poispyrkiminen on ollut monille antoisaa, vaikka ei aina niin helppoa. ”Niin tehdään kun opettaja sanoo ja pakottaa”, miehet naureskelevat. ”Ensi viikolla taas uudestaan!”

Narsissit.

Lean teoksessa kukkivat narsissit.

Teksti ja kuvat Anna-Mari Rosenlöf

Vastaa

Your email address will not be published.

*