TAIDE ULKOILEE?

Tanssikummi Kaarinan perhehoitokylässä

Torstaina 23.3 Taide ulkoili Kaarinan perhehoitokylä Säteessä Läntisen tanssin aluekeskuksen Tanssikummi Satu Hakamäen johdolla.  Kaarinaan on valmistunut syyskuussa 2014 Suomen ensimmäinen seniorien perhehoitokylä, joka tarjoaa inhimillisen ja kodinomaisen asumisen ja hoivan senioreille, ikäihmisille, jotka eivät pärjää yksin kotona, mutta eivät ole tehostetun palveluasumisen tai laitoshoidon tarpeessa. Kylässä on viisi perhekotia, joissa kussakin asuu perhehoitajan kanssa neljä ikäihmistä. Varsinais-Suomen sote-muutosjohtaja Antti Parpo haastoi ulkoilutukseen Salon kaupungin vanhuspalveluiden päällikkö Hannele Lyytikäisen.

Tanssikummi Satu Hakamäen ohjaamaan hetkeen perhehoitaja Anna-Mari Sirenin kodissa osallistuu Pirkko, Elina, Elsa, Anna-Mari ja Riikka sekä Taide ulkoilee-kampanjaan mukaan haastettu  Salon vanhuspalveluiden päällikkö Hannele Lyytinen, joka tunnustaa heti alkuun, että häntä jännittää.

Tanssikummi rauhoittelee, että jännittämiseen ei ole syytä, sillä jokainen liikkuu niin kuin tuntuu hyvältä. Mitään ei ole pakko tehdä ja kaikki liike on oikeaa ja hyvä.

Tanssihetki alkaa piirissä istuen. Tanssitamme vuorotellen kaunista pinkkiä huivia ja esittelemme samalla itsemme toisille. Saamme kaikki oman huivin ja Tanssikummi haastaa meidän hurjaan huivien heittely polkkaan, jonka jälkeen rauhoitumme mielikuvamatkalla meren syliin ja aaltojen keinuntaan.

Tanssikummi-toiminta on hetkessä läsnäoloa ja liikuttamista sekä henkisesti että fyysisesti. Tanssikummi nappaa taitavasti ideoita ja tanssin aiheita osallistujien ajatuksista ja tuntemuksista. Ja hetki etenee rauhallisesti osallistujien rytmin mukaan. Alun jännitys häviää ja olemme hetkessä kaikki samanlaisia, tasavertaisina kohtaamassa itsemme ja toisemme liikkeen, tanssin ja taiteen äärellä.

Tanssikummi_Sade_30_3_2017_Riikka_Campomanes

”Kyl sul on ihana työ” kommentoi tanssihetken lomassa perhehoitokylän asukas ja Tanssikummi myöntää asian.

”Aika hukkui ja meni nopeasti” sitä mieltä ovat kaikki osallistujat tanssihetken päättyessä. Kun kyselen osallistujilta miltä tuntuu, niin saan vastaukseksi: ”Rentouttavaa, nyt on kevyt, miellyttävä olo”.

Perhehoitaja Anna-Mari Sirenin mielestä rentoutumiseen auttaa myös se, että toiminta tapahtuu omassa kodissa. Hän näkee lisäksi, että tanssihetkessä luovuus kerääntyy yhteen ja se rikastuttaa koko yhteisöä. Hän toivookin, että Tanssikummi-toiminta voisi olla heillä jatkuvaa, säännöllistä toimintaa.

Salon vanhuspalvelujen päällikkö Hannele Lyytinen on iloinen ja ylpeäkin siitä, että Tanssikummi-toimintaa on aloitettu kehittämään Salon kaupungin hallinnoimassa Hymykuopat-hankkeessa jo vuonna 2009-2011.

Hannele Lyytisen mielestä Tanssikummi-toiminta sopii hyvin monenlaisille kohderyhmille. Hyvää toiminnassa on, että jokainen osallistuja voi olla mukana edes jollakin tapaa, omilla ehdoillaan, vaikka vain katsojana.  Koska Tanssikummi-toiminta ei rajaa ketään pois, se sopii Lyytisen mukaan hyvin myös ympärivuorokautisenhoidon puolelle. Tärkeää on pystyä tarjoamaan erilaisille ihmisille erilaista toimintaa.

Tanssikummi_Sade_rentoutus_Kuva_Riikka_Campomanes

Hannele Lyytinen huomioi, että tanssihetki aktivoi aisteja ja toi mieleen muistoja. Hannele itse nautti erityisesti mielikuvitusmerimatkasta. Myös kosketus oli tärkeää. Kaikille ihmisille on tärkeää saada koskea toista ja tulla kosketetuksi. Tanssikummin ohjaamassa hetkessä pidimme hetkittäin kiinni toistemme käsistä ja ainakin minulle kosketus merkitsi läsnäoloa, toisen huomioimista ja vahvisti yhteenkuuluvuutta.

Tanssikummin vierailu Kaarinassa olivat osa Kaarinan kaupungin järjestämää vanhustyön kulttuuriviikkoa. Taide ulkoilee -haastekampanjan toteutti Varavoimaaverkosto, joka on varsinaissuomalaisten kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan sekä kuntatoimijoiden yhteistyöverkosto. Verkoston mukaan Varsinais-Suomessa jokaisella on oikeus olla osallisena taiteesta ja kulttuurista ja saada hyvinvointia ja terveyttä tukevia taide-ja kulttuuripalveluja.

Lisätietoa Kaarinan perhehoitokylämallista.
Lisätietoa Tanssikummista.
Lisätietoa Varavoimaa-verkostosta.

Teksti ja kuvat: Riikka Campomanes, tuottaja
Läntinen tanssin aluekeskus

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Your email address will not be published.

*