TAIDE ULKOILEE?

”Laitetaan se tuohon seinälle!”

Jyväskylän kulttuuriluotsit saivat tilauksen Väinönkadun palvelutaloon ulkoiluttamaan Alice Kairan Hevonen ja klovni sekä Punainen pallo -teoksia. Liikkeellä osastoilla oli kaksi työparia ja he kävivät marraskuisena maanantaina parinkymmenen ihmisen luona; osalla oli omainenkin läsnä.

Ikäihmisillä olisi runsaasti aikaa tarinoida tai muistella menneitä. Silloin kaivataan kaveria, joka voi olla myös kulttuuriluotsi, jolla on mukanaan taidetta katsottavaksi. Yhteinen hetki taideteoksen äärellä virittää muistot ja haastaa aistit.

Kulttuuriluotsit kyselivät asukkailta heidän mielipiteitään maalauksista. Teosten herättämät muistot kutoutuivat helposti tarinoiksi ja veivät heidät lapsuuteen. Eräs asukas pääsi muistoissaan Pietariin ja Nevan silloille, toinen taas runoharrastusten pariin. Joku tulkitsi hevosen Peppi Pitkätossun hevoseksi, toinen taas sotahevoseksi. Klovnin tulkittiin vievän hevosta myytäväksi. Joku mielsi hänet ranskalaiseksi sotilaaksi. Omat menneisyyden kokemukset kietoutuivat tulkintoihin, kauniiksi hetkiksi yhdessä ihmetellen.

Vaikka muisti olisi jo osin mennyt, ihmisarvo säilyy, samoin kuin tarve saada virkistystä ja vaihtelua, kokemuksia ja kohtaamisia, tavalliseen arkeen kuuluvia asioita. Palveluasumisessa ja kotihoidossa niistä on usein vajausta. Kohtaamiset ovat tarpeen ja tuovat mielekkyyttä myös vapaaehtoisille. Luotsattavien iloiset silmät ja kiinnostuksen herääminen ovat paras kiitos toiminnasta. Ilahtumisen kyllä aistii, jos sanat eivät enää löytyisikään.

Yhteistyö henkilökunnan kanssa on ensiarvoisen tärkeää, jotta oikeat ovet löytyvät. Hoitajia tarvitaan myös tukemaan, jos tuntemattoman sisääntulo hämmentää asukasta. Alun ihmettelyn jälkeen innostus tuli esiin esimerkiksi lausahduksesta: ”Klovni hyppää kohta hevosen selkään ja minä potkaisen palloa.”

Taideteosten kanssa seikkailivat:

Anna-Maija Keurulainen, Kulttuuriluotsi vuodesta 2013
Riitta Rissanen, Kulttuuriluotsi vuodesta 2016
Marjo Rantanen, Kulttuuriluotsi vuodesta 2006, Lähihoitaja, vanhustyön erikoisammattitutkinto
Jaana Peltola, Kulttuuri- ja liikuntaluotsi vuodesta 2014

Teksti ja kuvat:

Anna-Maija Keurulainen, Riitta Rissanen ja Hanne Laitinen, Kulttuuriluotsikoordinaattori, Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalvelut

 

Vastaa

Your email address will not be published.

*